Preloader Close
s r a p k a d a

درب ضد حریق

درب ضد حریق چیست؟

درب ضد حریق (Fire-rated Door) یا درب حفاظتی حریق، یک نوع درب است که طراحی و ساخته شده تا در مقابل گسترش حریق و انتشار دود در ساختمان مقاومت نشان دهد و زمانی را که افراد برای خروج از محل حادثه نیاز دارند را افزایش دهد. هدف اصلی درب ضد حریق، جلوگیری از انتقال حرارت، دود و شعله در صورت بروز حریق به سایر بخش‌های ساختمان است.

تفاوت جنس درب معمولی و درب ضد حریق چیست؟

برخلاف درب‌های معمولی که ممکن است از چوب، فلز و یا شیشه ساخته شوند، درب‌های ضد حریق از جنس مواد مقاوم در برابر حرارت و آتش مانند فلزهای ضد حریق، شیشه مقاوم در برابر حرارت و فومهای سیلیکات کلسیم تشکیل شده‌اند. این مواد معمولاً به وسیله لایه‌هایی از جیبسون‌بورد، فوم گیاهی یا سایر مواد مقاوم در برابر حرارت پوشانده می‌شوند تا بتوانند مقاومت و خواص حفاظتی لازم را در برابر حریق ارائه دهند. درب‌های ضد حریق به طور معمول مشخصاتی مانند مقاومت در برابر حریق (معمولاً بر اساس کلاس‌های زمانی، مانند 30 دقیقه، 60 دقیقه و غیره) و قابلیت عملکرد در شرایط سخت حرارتی تعیین شده دارند. همچنین، این درب‌ها می‌توانند مجهز به مکانیزم‌های خودبست در صورت بروز حریق باشند تا در صورت بسته شدن، خودکار از نیروی دیگران جلوگیری کنند

انواع درب های ضد حریق

  • درب های ضد حریق شیشه ای

  • درب های ضد حریق چوبی

  • درب های ضد حریق فلزی

کاربردهای درب ضد حریق در چه مکان هایی است؟

درب‌های ضد حریق معمولاً در مکان‌هایی که نیاز به جلوگیری از گسترش حریق و انتقال دود دارند نصب می‌شوند، مانند ساختمان‌های اداری، هتل‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز خرید و سایر مکان‌های عمومی، استفاده بعنوان خروج اضطراری در ساختمان ها و یا برج ها و طبقات مسکونی، استفاده در نیروگاه های برق، خزانه ها و انبار ها، اتاق ایزوله و اتاق کنترل.

مدارک فنی یک درب ضد حریق چیست؟

  • گزارش آزمایش آتش، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن و شهرسازی داشته باشد و تولیدکنندگان درب ضدحریق بایستی؛ تمامی قوانین و استانداردهای سازمان آتش نشانی و وزارت راه، مسکن و شهرسازی را در جهت تولید درب و گرفتن تاییدیه نهایی از این سازمان ها رعایت کنند.

  • تائیدیه و گزارش آزمایش حریق از مراکز و آزمایشگاههای معتبر بین المللی (مانند آزمایشگاههای TBW, Warrington،LPCB،UL و …) داشته باشد.

  • قبل از اقدام به خرید درب ضد حریق برای پروژه های مهم و خاص، باید یک نمونه واقعی از آن وسط دستگاه نظارت یا نهاد معتبر شخص ثالث برداشت شده و آزمون آتش استاندارد توسط آزمایشگاه معتبر بر روی آن انجام شود.

  • گزارش آزمایش آتش باید در مقایسه با مقررات مرجع و الزامات مربوط به پروژه ارائه گردد.

  • درب ضد حریق تنها در صورتی قابل استفاده است که دارای تاییدیه از سازمان آتش نشانی و همچنین دارای استانداردهای گوناگون از BHRC (وزارت مسکن، راه و شهرسازی)، استاندارد FM، استاندارد Intertek، استاندارد NFPA و استاندارد UL باشد.

اجزای درب ضد حریق

  1. 1. پوشش مقاوم حرارتی: این مورد از جمله اساسی ترین اجزا در ساخت درب ضد حریق است و از موادی مانند سیلیکات ها، کائولن و ورمیکولیت تشکیل می شود. هدف اصلی از استفاده از پوشش حرارتی در درب‌های ضد حریق، جلوگیری از انتقال حرارت و آتش از یک طرف درب به طرف دیگر است. معمولاً به عنوان یک مانع جلوی انتشار دود و در صورت حریق عمل می‌کند.

  2. 2. هسته مقاوم حرارتی: جنس این هسته معمولا از موادی مثل چوب معدنی، گچ و سیمان تشکیل می شود و به عنوان عامل اصلی در افزایش مقاومت درب در مواجهه با حریق عمل می‌کند.

  3. 3. فریم، قاب و یا چارچوب: معمولاً از فلزات مقاوم در برابر حرارت، مانند فولاد استیل یا آلومینیوم می سازند و به درب استحکام لازم و سطحی صاف برای نصب و استفاده، می‌بخشند.

  4. 4. قفل ها و مکانیزم های بازو بسته کردن درب: در زمان باز و بسته شدن درب توجه به این نکته حائز اهمیت است. درب باید به راحتی باز و متقابلاً به درستی بسته شود و جنس آن نیز در برابر حرارت مقاوم باشد.

  5. 5. لنگه درب

  6. 6. يراق‌آلات

دو مورد از ابعاد ساب فریم مورد نیاز برای درب ضد حریق که مورد تایید سازمان آتش نشانی است شامل:

  • 1. 112*211 سانتی متر ابعاد داخل به داخل ساب فریم ( فریم انتظار)

  • 2. 107*211 سانتی متر ابعاد داخل به داخل ساب فریم (فریم انتظار)

نکات مهم در زمان خرید درب ضد حریق

برای حصول اطمینان از عملکرد دربهای ضد حریق مطابق با دسته بندی و مقاومت آن ها، باید تست روی آن انجام گیرد. 5 مرحله اساسی برای آزمایش درب ضد حریق به شرح زیر انجام می گیرد:

  • درب خریداری شده باید دارای گواهینامه فنی و تائیدیه اصالت کالا از سازمان آتش نشانی باشد.

  • باید این درب ها در برابر آتش و یا حرارت بسیار بالا بیشتر از یک ساعت بتوانند از خودشان مقاومت نشان بدهند.

  • فضای خالی بین درب و چهارچوب در حالی که درب بسته است، باید 4 میلیمتر از قسمت بالا و اطراف باشد. این فاصله در پایین درب می تواند تا 8 میلیمتر باشد و نور نباید از پایین درب درز نماید.

  • درزگیرهایی که اطراف درب هستند باید دقیق و بدون هیچ آسیبی نصب شده باشند. درزگیرها نسبت به حرارت حساس بوده و به هنگام بروز حریق، منبسط شده و مانع از پخش شعله های آتش و دود می شود.

  • صحت و استحکام تمامی لولاهای درب بررسی شود.

  • درب را تا نیمه باز کرده و رها کنید، درب باید بدون گیر کردن کاملاً بسته شود.

  • ورق فولادی آنها باید ضخامت کافی را دارا باشد.

نتیجه گیری

در این مقاله در خصوص درب ضد سرقت و ویژگی های آن صحبت کردیم تا بتوانید پاسخ پرسش های خود را دریافت کنید. به این نکته توجه داشته باشید، به دلیل اینکه ایمنی درب های ضد سرقت از اهمیت بالایی برخوردار است حتما نصب آن را به کارشناسان شرکتی که از آن درب ضد حریق را می خرید بسپارید تا باعث بروز مشکلات بعدی نشود!

برای مشاوره و اطلاعات بیشتر آدرس ایمیل خود را وارد نمایید.